– I kjølvannet av at hytteforbud ble opphevet i april har omsetningen og prisene på fritidsboliger i Norge skutt i været, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

I slutten av september presenterer Eiendom Norge i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn Eiendom tall for hyttemarkedet for fjellhytter, sjøhytter og innlandshytter så langt i 2020.

Stor vekst i antall omsetninger

Tallene bekrefter i stor grad bildet som er kommet frem i mediene de siste månedene om rekordstor aktivitet.

Så langt i år har det blitt omsatt 6 276 fritidsboliger, noe som er hele 36,6 prosent flere enn i tilsvarende periode i fjor.

– Denne veksten kommer på toppen av at vi de siste tre årene har hatt stabilt stor bruktomsetning i hyttemarkedet. I tillegg har det årlig blitt bygget rekordmange nye hytter, spesielt på fjellet, sier Lauridsen.

– Omsetningsveksten må sees i sammenheng både med null-renten og endrede reisevaner på grunn av pandemien. Mange har trolig både fremskyndet hyttekjøp og endret forbruksmønster. Penger som tidligere ble brukt på utenlandsreiser brukes nå på hytte, sier han.

Prisene øker

Gjennomsnittsprisen på fritidsboliger så langt i 2020 har vært kr 2 482 969, noe som er en stigning på 6,1 prosent fra 2019.

Mesteparten av prisveksten er kommet fra april til august, og snittprisen er i august er 16,6 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

– Korona er blitt et markant skift for prisutviklingen for fritidsboliger. Utviklingen har vært moderat positiv de siste årene, men nå og særlig gjennom sommeren har prisene løftet seg. Oppgangen er drevet av prisene for sjøhytter som er historisk høy, sier Lauridsen.

Sjøhyttene hadde en gjennomsnittspris på 3 154 635, det er en prisstigning på 13,2 prosent fra 2019

Fjellhyttene hadde en gjennomsnittspris på 2 495 843, det er en prisstigning på 1,0 prosent fra 2019

Innlandshyttene hadde en gjennomsnittspris på 1 360 328, det er en prisstigning på 1,7 prosent fra 2019

Økt salg av dyrere hytter

Det har blitt omsatt 508 hytter over kr 5 000 000, en økning hele på 66,5 prosent.

– Den økte antall omsetninger av hytter over fem millioner er betydelig, og det stemmer godt med tilbakemeldingene fra våre medlemmer etter hytteforbudet ble opphevet. Mange husholdninger har åpenbart rom for å anskaffe seg kostbare fritidseiendommer, sier Lauridsen.

I gjennomsnitt ble fritidsboligene solgt på prisantydning.

Er du på jakt etter hytte, se våre hytter her.

Skal du selge bolig eller hytte? Ta kontakt med en av våre meglere. 

Kilde: Eiendom NorgeFINN og Eiendomsverdi AS

Til Aktuelt